Zakaj sprejemamo samo LCD zaslone?

Velikokrat nam pišejo ljudje, da bi radi podarili stare CRT zaslone, ki še delujejo vendar jim nabirajo prah v kotu sobe. Že na začetku delovanja našega društva smo se odločili, da starih CRT zaslonov ne bomo sprejemali iz naslednjih razlogov:

  • zavzamejo do 3x več skladiščnega prostora kot LCD zasloni (skladiščimo na sedežu društva in nimamo veliko prostora),
  • otroci, ki živijo v socialno šibkejšem okolju, so ponavadi skupaj z družino nastanjeni v majhnih podnajemniških stanovanjih in lažje naredijo prostor za tanek LCD zaslon, kot pa za precej večji CRT zaslon,
  • te družine ponavadi težje plačujejo položnice, CRT zasloni pa porabijo tudi do 3x več električne energije kot LCD zasloni,
  • CRT zasloni oddajajo elektromagnetno sevanje, ki lahko pri nekaterih ljudeh povzroči glavobol,
  • LCD zasloni prikazujejo vsako slikovno piko posebej in nimajo prisotnega občasnega utripanja zaslona, ki ima slab vpliv na oči.

Prednosti LCD zaslonov v primerjavi s CRT zasloni:

Prednosti LCD monitorjev

Prednosti CRT zaslonov v primerjavi z LCD zasloni:

Zakaj so CRT zasloni boljši od LCD zaslonov

Prav tako CRT zasloni oddajajo veliko več elektromagnetnega sevanja, ki je lahko potencialno nevarno za osebo, ki ga uporablja. Priporočena oddaljenost od CRT zaslona je 1,5 metra, vendar uporaba zaslona s takšne razdalje ni primerna za branje.

Sevanje CRT zaslona

LCD zasloni oddajajo zelo malo elektromagnetnega sevanja.

Sevanje LCD zaslona

 Vsi, ki bi nam radi podarili vaš stari LCD zaslon ali računalnik (smernice za doniranje računalnikov so opisane tukaj), nas prosimo kontaktirajte.

Viri: Wikipedia, Rad Meters