Naša misija

1. Pridobimo računalnik in ostale donacije

Naš načrt je dobiti v dar prenosni ali stacionarni računalnik, ga po potrebi popraviti, ter podariti otroku ali mladostniku, katerega starši si nakupa računalnika trenutno ne morejo privoščiti. Vsak mesec se trudimo oddati čim več računalnikov, številka podarjenih računalnikov pa skozi mesece vztrajno raste, skupaj z razvojem in rastjo samega društva.

Kaj sprejemamo?

  • prenosne računalnike (delujoče in nedelujoče; vsaj 1,6 GHz procesor in 512 MB RAM-a)
  • stacionarne računalnike (predvsem delujoče – vsaj 1,6 GHz procesor in 512 MB RAM-a)
  • LCD monitorje (samo delujoče)
  • miške in tipkovnice (samo delujoče in takšne, ki se jih še da očistiti)
  • zvočnike
  • razne druge delujoče komponente (RAM-e za prenosnike in stacionarne računalnike, trde diske, grafične kartice, …)
  • licence za Windows XP in Windows 7

Želim podariti računalniško opremo

 

Zaželjeni so predvsem prenosni računalniki

Namizni računalniki so najlažje dostopni, vendar za njih potrebuješ še dodatno opremo, zato niso primerni za vse naše prejemnike. Prenosniki so zaželeni predvsem zato, ker že imajo vgrajene zvočnike, zaslon, mikrofon in podobne stvari, ki jih je pri namiznih računalnikih potrebno kupiti ali pridobiti naknadno. Zaradi priročnosti nas mnoge družine in še posebej študentje prosijo ravno za prenosne računalnike, saj omogočajo tedensko selitev, povezovanje na brezžično povezavo in ne zavzamejo veliko prostora. Seveda tudi namiznih računalnikov ne zavračamo, saj je mnogo družin, ki jih bodo tudi stacionarni računalniki razveselili.

Ne pozabimo na LCD zaslone

V društvu dobimo v dar veliko stacionarnih računalnikov, vendar pa ti sami po sebi žal niso uporabni, saj potrebujejo tudi zaslon. Teh pa dobimo približno za polovico manj, zato vas pozivamo, da se spomnite in nam prinesete morebiten LCD zaslon, ki ga ne potrebujete. CRT zaslonov pa žal ne sprejemamo iz več razlogov, zapisanih tukaj.

Kaj pa varnost podatkov?

Še posebej podjetjem je pomembno, da se pred predajo računalnikov uničijo podatki na trdih diskih. Le tako namreč lahko zagotoviš, da podatkov nihče ne bo mogel več povrniti in potencialno zlorabiti. To lahko storijo podjetja sama, lahko pa za brisanje podatkov poskrbimo tudi mi, in sicer programsko opremo, kot je Darik’s boot and nuke. Eden od naših tehnikov se lahko oglasi na podjetju ali domu in pusti, da se podatki uničujejo čez noč. Naslednji dan lahko s posebnim programom za povrnitev podatkov dokaže, da so res vsi uničeni.

Denarni prispevki

Poleg računalniške opreme lahko društvu pomagate tudi preko denarnih donacij. Te lahko opravite preko PayPala ali po TRR. Denar gre predvsem za nakup notranjih delov računalnikov (baterije in diski) in dodatne opreme, ki je ne dobimo vedno (miške, tipkovnice, polnilci). Poleg tega z njim krijemo potne stroške, ko računalnike peljemo mladim, ki živijo daleč stran, plačujemo si e-mail gostovanje in druge internetne storitve … Zagotovimo vam lahko, da se trudimo z denarnimi donacijami ravnati kar se da varčno, nikakor pa jih ne uporabljamo za lastne koristi članov društva. Vaše zaupanje in pomoč zelo cenimo.

2. Računalnik popravimo in namestimo nov operacijski sistem

Preden računalnik predamo naprej v roke družinam, zanj poskrbijo Jan, Matjaž, Peter ali Samo, ki najprej odpravijo kakršne koli napake ter ga na to pripravijo za novega lastnika. Najprej pregledajo, če je star računalnik še dovolj izpraven za normalno delo, kot je brskanje po spletu, pisanje, ipd. V nasprostnem primeru ugotovijo kaj je narobe in to poizkusijo popraviti tako, da zamenjajo nedelujoče komponente. Na delujoč računalnik potem eden od fantov namesti operacijski sistem Linux ubuntu/Ubuntu (odvisno od moči računalnika), ki je tudi enostaven za uporabo. Ker za delo v šoli mladi potrebujejo tudi program za pisanje in urejanje teksta, smo se odločili za programski paket LibreOffice, ki je brezplačen in podpira odpiranje znanih Wordovih datotek. Za prosti čas pa na računalnik namestimo še kakšno zabavno igro, da se bo lahko novi lastnik ali lastnica tudi kdaj sprostila. Ko je vse nameščeno, se opravi še test računalnika. V kolikor računalnik test uspešno prestane, lahko kmalu odide k novemu lastniku.

3. Računalnik podarimo otroku ali mladostniku

Ves čas zbiramo nove prijave mladih ali njihovih družin, ki si želijo dobiti računalnik. Od vsakega prijavljenega pridobimo podatke, ki nam pomagajo določiti, če ustreza našim pogojem za prejem računalnika, ter nekatere druge informacije, ki nam pomagajo z logistiko. Glavna vprašanja za prijavo si lahko pogledate tukaj. Mladostniki in otroci se tako uvrstijo na našo čakalno listo in vsak mesec se potrudimo računalnike podariti čim več čakajočim.

Predlagaj se za prejem računalnika