Društvo Vez-je ponosno zaključuje z dejavnostjo

Od ideje za Vez-je, ki se nam je porodila decembra 2012, do danes, je minilo skoraj šest let. Od takrat smo podarili več kot 500 računalnikov, zaupanje pa nam je izkazalo več kot 300 donatorjev, ki ste nam vseskozi pomagali z donacijami računalniške opreme in denarja.

Običajen mesec tekom našega delovanja je izgledal tako, da smo prejeli doniranih nekje do 50 računalnikov, ki smo jih potem skrbno prepeljali v naše glavno skladišče v Horjulu. Tam smo imeli dvakrat mesečno delavnice, kjer smo računalnike najprej diagnosticirali, pokvarjenim računalnikom zamenjali odslužene komponente in jim nato dodali sveže varnostno izbrisane diske. Zatem je sledila namestitev operacijskega sistema Lubuntu ali Windows 7/10, vključno z osnovnimi programi za uporabo računalnika. Sledil je še končni pregled in preizkus delovanja računalnikov, preden smo jih odpeljali do novega doma. Enkrat mesečno smo računalnike naložili v prtljažnike, ter jih odpeljali do prejemnikov. Vez-je računalniki so danes doma širom Slovenije, vse od Goričkega pa do Pirana.

Društvo Vez-je v številkah

S prejetimi računalniki in opremo smo pomagali  več kot 400 družinam in s tem osrečili več kot 1.000 otrok. Na svojem vrhuncu smo v povprečju podarili več kot 20 računalnikov mesečno.

Po šestih letih delovanja smo se v Društvu Vez-je odločili, da s svojo dejavnostjo zaključimo, saj zaradi premalo časa — na začetku smo bili še vsi študenti in brez služb — ne moremo postoriti toliko, kolikor bi si želeli. Pomanjkanje časa v zadnjih mesecih je privedlo do tega, da zaradi večjega števila prijav nekaterim družinam nismo mogli priskrbeti računalnika, po tem ko so bili na čakalni listi celo leto in več, kar pa se nam ne zdi sprejemljivo.

Tekom našega delovanja smo opazili, da potreba po takšnih dobrodelnih dejanjih v Sloveniji še vedno obstaja. Kar nekajkrat smo sodelovali z društvom Duh Časa, zato jim bomo predali del računalnikov, ki jih sami nismo uspeli razdeliti, nedelujoči računalniki in neuporabni deli opreme pa bodo primerno reciklirani s strani podjetja ZEOS. Še vedno pa imamo nekaj denarnih sredstev, ki jih bomo z največjim veseljem podarili projektu Botrstvo.

V toliko letih druženja nismo s svetom uspešno povezovali samo družin, ki si računalnika same niso mogli privoščiti, temveč tudi nas same. Spoznali smo mnogo dobrosrčnih ljudi, redno dobivali pomoč zvestih prostovoljcev, ter delali s podjetji ki jim ni bilo vseeno – verjamemo, da bomo z vsemi sodelovali in pletli prijateljstva še mnogo let.

Zahvaljujemo se vsem pridnim prostovoljcem in članom, podjetju Varikon d.o.o., kjer smo imeli dolga leta naše glavno skladišče in prostor za izvajanje delavnic, računovodstvu Perfekt, vsem, ki so nas podprli z doniranjem njihove odslužene opreme ter seveda vsem denarnim donatorjem, s pomočjo katerih smo lahko krili naše stroške. Med drugim gre zahvala še podjetju A1, ki nam je ves čas delovanja nudilo brezplačno telefonsko številko ter telefon.

V veselje nam je bilo delati z vsemi in neizmerno smo uživali ob širokih nasmehih na obrazih otrok, ki so zaradi Vez-ja prejeli svoj prvi računalnik.
Hvala!